Herşey İçin Bilim VIII Etkinliğimiz...

16 ve 18 Nisan 2018 tarihlerinde okulumuzda Her şey için Bilim Şenliğinin 8.'si düzenlendi. Şenliğimize cemaat okullarımızdan öğrenciler misafir olarak katıldılar. Şenliğimiz kapsamında birçok aktivite vardı. Esayan çatısı altında bir araya gelen öğrenciler Biyoloji, Kimya, Fizik ve Fen dallarında deneyler yaptılar. Matematik, İngilizce, Ermenice Coğrafya bölümlerinde çeşitli etkinlikler yaptılar, Robotics çalışmalarında bulundular.


Biyoloji bölümü yediğimiz besinler içinde hangi organik bileşiklerin bulunduğunu tayin ettiler. Çeşitli kimyasal ayraçlar kullanarak sütte protein olduğunu bal ve portakal içinde glikoz bulunduğunu, patates ve ekmeğin nişasta ayrıca cevizin de yağ bakımından zengin olduğunu ispatladık.

Coğrafya grubu olarak organik tarımın öneminden bahsettik ve son zamanlarda neden organik tarıma doğru bir yönelim olduğuna dair bir sunum yaptılar. Ve sonrasında da hem Türkiye'de hem de dünyada yetiştirilen tarım ürünlerinin yetiştiği ortamın iklim özellikleri ve yetiştiği yerler hakkında verdiğimiz açıklamalardan oluşan bir yarışma yaptılar. Burada sorulara sorulara cevaben karşımıza çıkan tarım ürünlerinin yetiştiği şehirleri ya da ülkeleri harita üzerinde bulmak da bu yarışmanın ikinci ayağı idi. Hem harita bilgisinin önemini hem de hayatimizdeki besinlerin kaynağını vurgulamış olduk.

Ermenice sınıfımızda konuk öğrencilerimiz Anania Shiragatsi ile tanıştılar. Öncelikle kim olduğu ile ilgili bir görsel seyrettiler ardından kısa bir "mise en scène" ile Shiragatsinin suyun dağin tepesinde ve eteklerinde farklı kaynama noktası olduğunu kanıtlamasını sergilendi. Yine bir Shiragatsi buluşu olan Ermeni harfleriyle sayı ve takvim yazımını öğrendiler. Bu konuda minik bir yarışmayla konuklarımızın ilgisini çekmeye çalıştık. Ardından birçok kilise müziğine de imza atan Shiragatsi'den esinlenerek bir şarki yarışması düzenledik. Öğrencilerden iki grup halinde olup Aram Khachadouryan'in " Karoun Yerevan " adli şarkısından duyacakları kelimeleri toplamalarını istedik.

Matematik odasında stratejik oyunlara yer verdik. Öğrencilerimiz Make'n Break, Matematik Çemberi ve Kendoku oyunlarını tanıttılar. Ardından hep birlikte çok keyifli, matematik dolu dakikalar geçirdiler.

İngilizce etkinliği olarak önce gelen öğrenci gruplarına yemek hazırlamak için gerekli kelimeleri hatırlatan bir sunum yapıldı ve gruplar halinde kelime oyunu oynatıldı. Daha sonra yine iki grup halinde öğrenciler kendilerine verilen yiyecek kelimelerinden istediklerini seçerek yemek tarifi yazdılar.

Fizik dersinde bilim şenliğinde genel temamız alışverişte bilim olduğundan, süt ve gıda boyaları ile yüzey gerilimi, yine gıda boyaları ve su ile gökkuşağı renkleri, meyve ve sebzelerin mıknatıslık özelliği ve pil, led lamba ve enjektör ile el feneri yaptık.

Fen odasında 4 farklı etkinlik yapıldı. 1.etkinlik kodlama ile ilgiliydi. 2. Etkinlik tükettiğimiz maddelerin asit mi baz mı olduğunu tayin etmek ile ilgiliydi. 3. Etkinlik homojen görünümlü sütün aslında heterojen bir karışım olduğunun ispatı ile ilgiliydi. 4. Etkinlik ise oksijensiz solunum ile ilgili karbondioksit gazının çıkışını gözlemlediğimiz bir deney idi.

Robotik bölümü olarak robotik ve arduino kavramlarinin ne olduğundan bahsettik. Bir ev tasarladık ve bu evi kodlama ile akıllı hale getirdik. Robotların ve yazılımın hayatimizi ne kolaylaştırabileceğini ve kolaylaştırdığını görmüş olduk.

Kimya bölümü olarak evlerinizde kullandığımız el kremini; kolayca bulabileceğimiz malzemelerle, hızlıca nasıl yapabileceğimizi anlattık. Diğer bir deneyde de elektroliz yöntemiyle suyu bileşenleri olan hidrojen ve oksijene ayırdık. Bunu doğal bir indikatör olan kara lahana suyundaki renk değişimiyle görsel bir ispat yaptık.

Misafir öğrencilere rehberlik eden öğrencilerimiz...

Misafir öğrencilere rehberlik eden öğrencilerimiz...

Misafirlerimizi karşılarken...

Misafirlerimizi karşılarken...

 

 

Biyoloji Çalışmalarımız

 

Coğrafya Çalışmalarımız

 

Ermenice Çalışmalarımız

 

Fen Bilgisi Çalışmalarımız

 

Fizik Çalışmalarımız

 

İngilizce Çalışmalarımız

 

Kimya Çalışmalarımız

 

Matematik Çalışmalarımız

 

Robotics Çalışmalarımız